#8 Kurnik
Kury kojarzą nam się z wsią, farmą. Ale czy tylko farmerzy (w Polsce rolnicy) mogą je hodować. Oczywiście, że nie. Wystarczy mieć o tym “jakieś” pojęcie. Od strony zoologicznej nie jest to trudny fach. Kura nie wymaga jakiejś specjalnej opieki ani zaangażowania.
Kurnik w dwóch wariantach:
-Można hodować kury i później sprzedawać je na mięso drobiowe.
-Drugą opcją jest hodowla kur na jajka.
Można też hodować kury na mięso i przy okazji pozbierać od czasu do czasu jajka. Dla ludzi, którzy nie mają sumienia hodować kury, po które później miałby przyjechać “zabójca”, rozważymy hodowlę jaj.
Co się przyda ?
Niezbędna będzie (dość duża) ziemia, na której mieściłby się kurnik. Najlepiej z dala od budynków, dlatego że kury robią hałas i delikatnie mówiąc, nieprzyjemnie pachną. Do tego sam budynek (może być on skonstruowany np. z metalowej blachy lub po prostu murowany). Klatki no i oczywiście kury (nioski).
Jak prowadzić kurnik ?
Trzeba zacząć od tego, że jednej osobie trudno by było samej prowadzić kurnik. Najlepiej zatrudnić sobie do pomocy np. trzech pracowników. Z początku może pomagać ktoś z rodziny. Kurą trzeba usługiwać, tzn. : dać im jeść i pić. Trzeba też dbać by miały w miarę ciepło i jasno nocą. Co jakiś czas trzeba też je szczepić.
Czy gra jest warta zachodu ?
Szacując, że 3 tyś. kur codziennie znosi 2 tyś. jaj. Można je sprzedawać po 30 gr/szt. Zatem 2000×0,30= 600 zł brutto/dzień. Mnożąc tę kwotę przez ilość dni w miesiącu, wychodzi 18 000 zł brutto/miesiąc. Po odjęciu pensji pracowników (6000 zł) i paszy dla kur (ok. 10000 zł) wychodzi 14 000 zł na miesiąc ! (plus szczepienie, prąd i podatki).
Polub też Biznesomanię na FB, żeby nie przegapić kolejnych pomysłów na biznes!