Książeczka sanepidowska -jak ją wyrobić i po co ?
Książeczka sanepidowska jest niezbędna do pracy w gastronomii. Musimy wymagać ją od pracowników, ponieważ jej zatajanie może mieć poważne konsekwencje. Jeżeli otworzymy lokal, w którym będziemy pracować, to mimo iż jesteśmy właścicielami, konieczne jest jej posiadanie.
Jak ją wyrobić ?
Książeczkę sanitarno – epidemiologiczną bardzo łatwo jest wyrobić. Wystarczy, że nie jesteśmy nosicielami żadnych chorób. Musimy kolejno:
- Odwiedzić Państwową Inspekcję Sanitarną
- Zabrać od nich 3 pojemniki na kał
- Zanieść je z powrotem (z zawartością)
- Wypełnić dane osobowe i zapłacić za badanie
- Po kilku dniach odebrać książeczkę
- Udać się do lekarza medycyny pracy
Dla przykładu Wojewódzka Stacja Sanitarno – Epidemilogiczna w Poznaniu otwarta jest od poniedziałku do czwartku w godzinach 8.00 – 13.00. Badanie kosztuje tam 78 zł, płatne gotówką na miejscu.
Dlaczego o tym piszę ?!
Aż 14 wszystkich pomysłów na biznes z tego bloga wymaga wyrobienia takiej książeczki. Oczywiście, jeśli będziemy sami pracować, a zakładam, że na początku zawsze warto.
Przykład: #28 Bar mleczny
Ten wpis jest także prologiem, zapowiedzią kolejnego. Będzie to, jak wspomniałem na Facebooku, “Pomysł na biznes -restauracja”. Tym, którzy nie śledzą jeszcze Fanpage’a bloga, oczywiście polecam subskrypcję, poprzez polubienie strony 😉
Masz wyrobioną książeczkę ? Przyda się w życiu czy nie ? Jakie masz opinie ?
4 komentarze
Książeczka sanepidowska jest bardzo ważna w branży gastronomicznej. Nie ma się czego bać..
kikol ostatnio opublikował…Sprzęt niezbędny do dekoracji ciast
Moim zdaniem za książeczkę tego typu powinien płacić pracodawca – pracownik sam z siebie jej nie potrzebuje.
Słuszna uwaga.
Ksiazeczka zdrowia na potrzeby sanitarno-epidemiologiczne jest nazywana potocznie ksiazeczka sanepidowska . Jest ona niezbedna dla pracownikow gastronomii , a takze w kazdym zawodzie, w ktorym pracownik ma kontakt z duza liczba ludzi lub dziecmi do 6. roku zycia.