Wózek transportowy w gastronomii – który wybrać?
Decydując się na założenie nowej restauracji lub małego punktu gastronomicznego, właściciel takiego biznesu musi być świadomy ogromu pracy, szeregu wyzwań i długiej listy zadań, które na niego czekają. Szczególnie istotne są te kwestie, w których ciężko wystartować bez żadnego doświadczenia. Jedną z nich jest dobór wyposażenia w swoim lokalu gastronomicznym. Niezależnie od tego, czy decydujesz się na założenie ogromnej, sieciowej restauracji czy raczej kameralnego miejsca z włoską kuchnią lub sushi, istnieje kilka takich elementów wyposażenia, od których powinieneś zacząć swoje przygotowania. Takim elementem jest wózek transportowy, w gastronomii pełniący funkcję przede wszystkim pomocnika w kuchni, ale nie tylko. Co powinieneś wiedzieć o wózkach transportowych, zanim znajdziesz swój ulubiony wzór?
Na co zwrócić uwagę, decydując się na kupno wózka transportowego?
Wózki transportowe nie są nowością ani zaskoczeniem w wyposażeniu wielu restauracji (tutaj możesz poznać ich szeroki wybór). Mogą być one wykorzystywane jako sposób transportu naczyń lub narzędzi w kuchni, pomoc dla zmywalni w dostarczaniu brudnych naczyń, czy wsparcie kelnerów w serwowaniu potraw dla dużych grup osób w jednym czasie.
Jednym z najważniejszych czynników jest oczywiście cena, ale nie powinna być jedyną decydującą o zakupie kwestią. Na rzeczach tak ważnych jak wózki transportowe zdecydowanie nie warto oszczędzać.
Ważna jest także jakość i trwałość. Małe wózki transportowe powinny być maksymalnie solidne, aby mogły przez długi czas nie tylko cieszyć oko, ale i pełnić rolę prawdziwego pomocnika dla całego personelu Twojego lokalu gastronomicznego. Wózek musi być stabilny, a słabe prowadzenie może zdecydowanie wykluczyć go z codziennego użytkowania przez cały zespół. Nikt bowiem nie chce ryzykować uszkodzenia naczyń czy przewrócenia się wózka pełnego potraw na środku sali przed podaniem dania wieczoru. To tylko jedne z przykładów, które pokazują, jak bardzo liczy się odpowiednia jakość wykonania takich elementów wyposażenia restauracji.
Ręczne wózki transportowe mogą być wykonane z bardzo różnego rodzaju materiałów. Najtańsze opcje na rynku zazwyczaj są plastikowe lub wykonane z jeszcze innego typu tworzywa sztucznego czy różnych domieszek. Możemy znaleźć też bardziej “designerskie” wózki, które można dopasować do wystroju całego lokalu, nie muszą być one jednak maksymalnie funkcjonalne, a przecież na tym zależy nam w kuchni naszego nowego lokalu gastronomicznego. Jednym z najpopularniejszych wyborów jest wózek transportowy wykonany ze stali nierdzewnej, który może okazać się bardzo trwały i solidny, oraz posłuży nam i naszej restauracji na lata. Taki wózek łatwo także utrzymywać w czystości, a wszelkie zabrudzenia, osady czy plamy powstałe w wyniku rozlania tłuszczu można szybko wyczyścić, nie pozostawiając na wózku żadnego śladu. To bardzo istotne w przypadku, kiedy nie chcemy inwestować w nowe wózki przez cały czas działania restauracji. Wózki z elementami drewnianymi czy plastikowymi mogłyby sprawiać więcej problemów jeśli chodzi o ich dokładne doczyszczenie z trudów codziennej, dynamicznej pracy w kuchni.
Dodatkowe szufladki czy półki można spotkać w niektórych wózkach dostępnych na rynku. Takie udogodnienie pozwala na transport przedmiotów niewielkich, które mogłyby zgubić się na tacy, lub ostrych, których luźny transport mógłby być niebezpieczny dla innych. Warto zwrócić uwagę także na powierzchnię roboczą – im większa, tym lepiej, ale zawsze z tyłu głowy miejmy powierzchnię przechowywania takiego wózka. Jeśli będzie duży, przeniesie wiele naczyń czy narzędzi, ale może nie zmieścić się w naszym lokalu.
[kkstarratings]
Źródło: Artykuł partnerski
5 komentarzy
Hmm ciekawa alternatywa tematyczna
Super!
Jak zawsze bardzo ciekawie, nawet na tak nietypowy temat
Jak zawsze bardzo fajny wpis
Warto wybrać również dobry sprzęt AGD , który ułatwi nam przygotowywanie żywności i dań. Pozdrawiam