#111 Pomysł na Biznes – Hodowla świerszczy
Hodowla świerszczy może być biznesem kontrowersyjnym. Co prawda owady stanowią część tradycyjnej diety około 25% ludzi na świecie, to jednak w naszym kręgu kulturowym nie jest to powszechna praktyka. Spożywanie owadów ostatnio budzi spore zainteresowanie w Europie, a to za sprawą rozporządzenia wykonawczego UE 2023/5 z 3 stycznia 2023 roku w sprawie dopuszczenia do obrotu mąki ze świerszczy. Już wcześniej, jako produkty spożywcze zaakceptowano larwy mącznika młynarka i szarańczy wędrownej. Jest to zatem nowość na rynku i jednocześnie szansa dla przedsiębiorczych. Jak założyć hodowlę świerszczy? Zapraszam odważnych!
Hodowla świerszczy – przyszłość rynku gastronomicznego?
Czy dotychczas wydawało Ci się, że robaki w mące to szkodniki? Otóż obecnie trend jest odwrotny i popularne staje się używanie mąki ze zmielonych owadów. Wykorzystanie robaczków, jako dodatkowego źródła białka to nasza przyszłość. Wszystko związane jest z rosnącymi kosztami wytwarzania mięsa. Zgodnie z aktualnym prawem Unii Europejskiej mąkę ze świerszczy, larw mącznika i szarańczy można dodawać do ciasta chlebowego, ciasteczek i innych produktów mącznych. Brzmi średnio, ale wbrew pozorom są plusy – ten proszek to nie tylko źródło białka, ale także zdrowego tłuszczu, wapnia, żelaza, potasu, magnezu, błonnika i witamin z grupy B. Abstrahując od pochodzenia to ponoć prawdziwy superfood.
Hodowla świerszczy – czy można na tym zarobić?
Hodowla świerszczy może być dochodowym przedsięwzięciem, jednak, jak w każdym biznesie, trzeba się dobrze przygotować. Pierwszym krokiem jest zbadanie rynku: jego zapotrzebowanie i ograniczenia prawne.
Wspomniałem już wyżej, że zgodnie z prawem świerszcze zostały wprowadzone na rynek jako legalny produkt spożywczy na ternie całej Unii. A czy można zarobić na hodowli świerszczy? Znalazłem stronę kanadyjskiej firmy EntomotoFarms (można wygooglować). Ich aspiracją jest stać się liderem w produkcji zrównoważonego ekonomicznie i ekologicznie białka pozyskanego ze świerszczy. Już teraz produkcja firmy przekracza kilkadziesiąt milionów sztuk miesięcznie.
To obrazuje skalę zainteresowania pokarmem stworzonym ze świerszczy. Uważam, że z dużym sukcesem można przenieść biznes na nasz grunt. Być może zacząć w mniejszej formie, ale z perspektywą niesamowitego wzrostu i zastania za kilka lat ekspertem w tej chcąc nie chcąc perspektywicznej dziedzinie spożywki.
Jak założyć hodowlę świerszczy?
Świerszcz domowy osiąga długość ok. 2 cm. Jest koloru ciemnożółtego w brązowe plamki. Prowadzi nocny tryb życia.
Hodowla żywych zwierząt wymaga zapewnienia im odpowiedniej infrastruktury. Owady potrzebują dedykowanych pojemników, z których nie będą mogły uciec. Pojemniki nie powinny mieć klejonych ścianek, gdyż klej mógłby umożliwić wspinanie się. Góra może być przykryta siatką lub szybą. Jednocześnie potrzebny jest system wentylacji i sposoby na zapewnienie optymalnego poziomu wilgotności. Do życia i rozmnażania się świerszcze wymagają kryjówek i dużej przestrzeni. W pojemnikach zwiększa się ją np. przez dodanie tekturowych pofalowanych tacek, takich jak wytłoczki na jajka. Miejscami do składania jaj będą pudełka wypełnione torfem. Dodatkowo ważne jest zapewnienie odpowiedniej temperatury i oświetlenia.
Po przygotowaniu niezbędnych akcesoriów musisz jeszcze zdobyć świerszcze. Żywe owady można kupić od doświadczonego sprzedawcy. Wystarczy niewielka ich ilość. Zacznij od małej kolonii, aby umożliwić im wzrost i rozmnażanie.
Jak dbać o hodowlę świerszczy?
Sam zakup świerszczy i przygotowanie im plastikowych pudełek to nie wszystko. Aby rozmnażały się na potęgę i szybko rosły, musisz o nie dbać i dobrze karmić. Świerszcze domowe są owadami wszystkożernymi i zjadają różnorodne produkty pochodzenia roślinnego i zwierzęcego. Najprościej jest stosować specjalnie opracowaną karmę dla świerszczy. Taki produkt został przygotowany, aby zapewnić ich optymalny rozwój i by zminimalizować śmiertelność w pierwszym okresie życia. Aby zapewnić wodę, można stosować poidełka i podawać plastry ogórka. Specjalistyczna karma nie wymaga dodatku innego pożywienia, jednak możesz stosować marchew, jabłka i banany.
Hodowla wymaga również regularnego sprzątania. Usuwaj wszelkie spleśniałe produkty, brudną wodę i martwe świerszcze. Inaczej inne osobniki zaczną je zjadać i możesz mieć problem z bakteriami lub pasożytami.
Optymalne warunki hodowli świerszczy domowych:
Wilgotność: 60-70% przy zapewnieniu dobrej wentylacji.
Temperatura: 25-28°C. Świerszcze mogą żyć w niższej temperaturze, lecz będą wolniej rosły i słabiej się rozmnażały.
Rozmnażanie: pudełka wypełnione ziemią na wysokość 4 cm, stale wilgotne, lecz nie błotniste.
Jak i gdzie sprzedawać świerszcze?
Gdy Twoje świerszcze osiągną pożądany rozmiar, możesz je zbierać i sprzedawać swoim klientom. Możesz sprzedawać je żywe lub jako produkt o wartości dodanej, taki jak mąka ze świerszczy, batony białkowe ze świerszczy lub karma dla zwierząt na bazie świerszczy. Wiele zwierząt hodowanych w domach żywi się świerszczami, to kolejna możliwa nisza do zagospodarowania. Pozostają jeszcze YouTuberzy, którzy niekiedy również korzystają z podobnych dań.
Ze świerszczy można zrobić też przekąskę w formie chipsów. Na wspomnianej powyżej stronie znajdziesz też wiele przepisów na dania ze świerszczami, w tym na proszek do sporządzania smoothie. Możesz promować jedzenie świerszczy na swojej stronie internetowej i w social mediach. Jeśli zasmakujesz w owadzich potrawach, to znajdziesz sposób, by zachęcić do tego innych.
Produkcja białka z owadów to wciąż nisza. W dobie kryzysu gospodarczego i ekologicznego, gdy żywność drożeje coraz bardziej, produkty oparte na mące ze świerszczy to świetna alternatywa dla mięsa. Dodatkowo ten proszek jest całkowicie bezpieczny dla ludzi i niezwykle bogaty w białko i zdrowy tłuszcz. Więc to też kusząca propozycja dla sportowców i ludzi lubiących zdrowy styl życia. Prowadzenie farmy świerszcza wymaga dbałości o szczegóły, konsekwentnej opieki i monitorowania oraz chęci uczenia się i dostosowywania do zmian. Postępując zgodnie z tymi krokami, możesz produkować wysokiej jakości świerszcze i założyć odnoszącą sukcesy firmę na rynku, który na razie nie jest jeszcze zagospodarowany.
38 komentarzy
xddd
😀
Oblecha
😀
Temat bardzo na czasie 🙂 Ja osobiście bym się nie skusiła, ale z pewnością znajdzie się kilku śmiałków.
Dokładnie, to nie dla każdego 😀
Pomysł na pewno na czasie, można faktycznie to rozkręcić teraz a mocno wyskoczyć w kolejnych latach
Dokładnie!
Biznes dobry ale na dużą skalę
Mniejsze ilości = mniejsze zarobki 😀
Jak widzę ile znajomi płacą za robaki i świerszcze dla swoich gekonów i węży to sam mówiłem od dawna że w to wejdę
Dokładnie!
Śmiać się czy płakać?
Śmiać, zawsze lepiej niż płakać 😀
JAko pomysł na biznes to spoko
Dzięki 😀
pomimo kontrowersji może to być dobry zarobek
Zgadzam się!
a dla mnie to nie jest tak dobry pomysł żeby wykorzystać do tego stopnia zarobków i z czasem upadnie
Bardzo możliwe
Ostatnio jakaś agencja rozwoju przyznała 6,5 mln zł na badania hodowli robaków na klatkach schodowych dla spożycia przez lokatorów. Kasa w tym biznesie jest haha
To prawda, kiedyś robaki się tępiło na klatkach teraz będzie się hodować, na jedzenie. Gorzej jak ich klatki ulegną awarii
Dokąd ten świat zmierza
😀
super pomysl
Dzięki 😀
Dla mnie słaby pomysł
:/
mega
Dzięki 😀
teraz wszyscy blee a za kilkanaście lat na lekcji historii: tak dzieci, ludzie kiedyś jedli chleb wypieczony z mąki pszennej
Haha 😀
a moim zdaniem się to nie przyjmie, ludzie wybiorą tradycyjne produkty
Bardzo możliwe. Gdzieś jest ta granica narzucania światopoglądu sposobu życia
Bardzo nietypowy, ale za to ciekawy pomysł na biznes! Moim zdaniem każdy, kto prowadzi tego typu oryginalną działalność mógłby się zainteresować zgłoszeniem firmy do nagrody. Z tego co wiem to istnieje możliwość zostania partnerem nadchodzącej gali.
Wpisuje się w obecne trendy to i nagrody się posypią 😀
Dobry pomysł na biznes, dopóki rynek jeszcze luźny.
Zgadza się! Rozpoczęcie biznesu na jeszcze nienasyconym rynku może być doskonałą okazją do osiągnięcia sukcesu. Ważne jest jednak przeprowadzenie odpowiedniego badania rynku i opracowanie solidnego planu biznesowego, aby zwiększyć szanse na powodzenie.